ChatGPT’s geavanceerde geheugenfunctie: Alles wat je moet weten

ChatGPT heeft een belangrijke nieuwe functionaliteit gelanceerd die de manier waarop we met AI interacteren fundamenteel verandert: een geavanceerd geheugensysteem. Deze functie stelt ChatGPT in staat om belangrijke details tussen gesprekken te onthouden, waardoor interacties persoonlijker en relevanter worden. In dit artikel leggen we uit hoe deze functie werkt en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken.

 

Wat houdt de geheugenfunctie in?

ChatGPT kan nu belangrijke contextuele informatie tussen verschillende gesprekken onthouden. Of je nu typt, spreekt of afbeeldingen genereert – ChatGPT zal relevante details uit eerdere conversaties onthouden, zoals je voorkeuren en interesses, en deze gebruiken om zijn antwoorden op jou af te stemmen.

Het idee is eenvoudig maar krachtig: hoe meer je ChatGPT gebruikt, hoe nuttiger het wordt. Je zult na verloop van tijd verbeteringen merken naarmate het model een beter begrip krijgt van wat voor jou het beste werkt.

 

Twee manieren waarop ChatGPT geheugen werkt

Het geheugensysteem bestaat uit twee hoofdcomponenten die je afzonderlijk kunt beheren:

1. Opgeslagen herinneringen (Saved Memories)

Dit zijn details die je ChatGPT expliciet hebt gevraagd te onthouden, zoals je naam, favoriete kleur of dieetvoorkeuren. Je kunt op elk moment een nieuwe herinnering toevoegen door bijvoorbeeld te zeggen: “Onthoud dat ik werkzaam ben bij bedrijf X, dat mijn functie en doelen zijn. Privé heb ik [hobby].”

Als je informatie deelt die nuttig kan zijn voor toekomstige gesprekken, kan ChatGPT deze details automatisch als een herinnering opslaan zonder dat je erom hoeft te vragen. Net als aangepaste instructies maken opgeslagen herinneringen deel uit van de context die ChatGPT gebruikt om een antwoord te genereren. (Leer dit en veel meer ook in onze AI Masterclass!) 

2. Gespreksgeschiedenis (Chat History)

ChatGPT kan nu ook informatie uit je eerdere gesprekken gebruiken om toekomstige conversaties nuttiger te maken. Als je bijvoorbeeld eerder hebt gezegd dat je doel is om meer tijd over te houden voor creatieve werkzaamheden, sport of je gezin door het inzetten van AI, kan het daar rekening mee houden de volgende keer dat je vraagt: “Wat zal ik doen zodat jij meer tijd overhoudt voor jouw eigen doelen?”

ChatGPT onthoudt niet elk detail uit eerdere gesprekken, dus gebruik opgeslagen herinneringen voor alles wat je wilt dat het altijd in gedachten houdt.

 

Hoe beheer je de geheugenfunctie?

Je hebt volledige controle over wat ChatGPT onthoudt. Je kunt:

  • Individuele herinneringen verwijderen
  • Specifieke of alle opgeslagen herinneringen wissen
  • Het geheugen volledig uitschakelen in je instellingen

Als je een gesprek wilt voeren zonder het geheugen te gebruiken of bij te werken, kun je een Tijdelijk Gesprek (Temporary Chat) gebruiken. Tijdelijke gesprekken maken geen gebruik van herinneringen en creëren geen nieuwe herinneringen.

Hoe werkt geavanceerd geheugen van ChatGPT?

Hoe schakel je het geheugen in of uit?

Je kunt het geheugen op elk moment in- of uitschakelen via de Instellingen, onder het gedeelte Personalisatie:

  • Als je “Opgeslagen herinneringen gebruiken” uitschakelt, wordt ook “Gespreksgeschiedenis gebruiken” uitgeschakeld
  • Als “Opgeslagen herinneringen gebruiken” is ingeschakeld, kun je “Gespreksgeschiedenis gebruiken” nog steeds uitschakelen

Het uitschakelen van het geheugen verwijdert niet wat er al is onthouden. En het verwijderen van een gesprek verwijdert niet de opgeslagen herinnering uit dat gesprek. Om opgeslagen herinneringen te verwijderen, moet je ChatGPT vertellen om het te verwijderen of te vergeten, of naar “Herinneringen beheren” gaan in Instellingen.

 

Opslaglimiet voor herinneringen

Er is geen opslaglimiet voor “Gespreksgeschiedenis gebruiken”, maar opgeslagen herinneringen hebben wel een limiet. Om je geheugengebruik te controleren, ga je naar het gedeelte Personalisatie in Instellingen en klik je op Beheren onder de subkop opgeslagen herinneringen. ChatGPT zal je waarschuwen wanneer je opslag vol is. Zodra je geheugenopslag vol is, zal ChatGPT geen nieuwe herinneringen opslaan totdat je ruimte vrijmaakt.

 

Omgaan met gevoelige informatie

Het geheugen brengt belangrijke privacy- en veiligheidsoverwegingen met zich mee, vooral rond het type informatie dat moet worden onthouden en hoe die informatie wordt gebruikt. OpenAI neemt stappen om vooroordelen te verminderen en heeft ChatGPT getraind om niet proactief gevoelige informatie te onthouden, zoals gezondheidsdetails, tenzij je daar expliciet om vraagt.

Belangrijk! Als het geheugen is ingeschakeld, vermijd dan het invoeren van informatie die je niet wilt dat wordt onthouden.

 

Beschikbaarheid

OpenAI heeft de nieuwste geheugenfuncties langzaam uit naar alle Plus- en Pro-gebruikers. Houd er rekening mee dat “Opgeslagen herinneringen” en “Gespreksgeschiedenis” alleen beschikbaar zijn voor Plus- en Pro-accounts. Gebruikers van de gratis versie hebben alleen toegang tot “Opgeslagen herinneringen”.

 

So! Meer leren over de nieuwste functies van ChatGPT? 

De geheugenfunctie van ChatGPT is een superhandige functie in het creëren van een AI-assistent die echt persoonlijk wordt en zich aanpast aan je behoeften, doelen en voorkeuren. Door slim gebruik te maken van deze functie, kun je een veel meer uit ChatGPT halen. Wil je meer weten over hoe je ChatGPT en andere AI-tools effectief kunt inzetten in je organisatie? Neem contact op of bekijk onze trainingen en memberships voor bedrijven.

P.S. Kijk ook eens naar ons AI Business Programma, speciaal ontwikkeld voor organisaties en bedrijven die professionele begeleiding zoeken bij het strategisch implementeren van AI in hun bedrijfsprocessen. We helpen je op weg met een gerichte aanpak die perfect aansluit bij jouw specifieke organisatiedoelen.

 

 

Protected by CleanTalk Anti-Spam