Hoe werken de Instagram Feed, Instagram Reels en Instagram Explore Algortime?

Instagram update haar algoritmes regelmatig. Ja, je leest het goed. Er zitten namelijk meerdere slimme systemen ingebouwd in dit populaire social media kanaal die bepalen of onze content wordt gezien en vertoond in de newsfeed van de volgers. Deze maand is er weer een belangrijke update gedaan over dus ‘de algoritmes’ van Instagram. Blijf bij en lees snel verder!

 

Ja. Je leest het goed. AlgoritmeS. 

Jarenlang werd er gesproken over ‘het algoritme van Instagram’. Op zich logisch aangezien dit mechanisme bepaalt of onze tijd en moeite die we in een post stoppen, wel wat oplevert. Met andere woorden; wordt onze post, story of onze video voor IGTV eigenlijk wel opgepikt door het algoritme en ook echt vertoond? Nu blijkt dat Instagram ons wellicht te slim af is geweest. Er zijn meerdere algoritmes en op zich is dat, zodra je de theorie erachter snapt, zeer begrijpelijk.

 

Maar eerst even terug naar de basis. Wat doet een algoritme ook alweer? 

Eigenlijk gaan we nog even een stapje verder terug. Naar de basis van de economie. Een markt is ‘in balans’ zodra vraag en aanbod met en tot elkaar in verhouding staan. Wordt deze verhouding scheef, heeft dat invloed op zowel de kopende als de verkopende partij. Stel dat we dit inbeelden met een voorbeeld; we gaan naar een markt en hebben 15 minuten tijd om fruit te kopen. Er staan echter 50 fruitkraampjes. Dan is het logische gevolg dat wij, als klant, zullen moeten kiezen naar welk fruitkraampje we wel gaan, waar niet en waar we niet eens langs kunnen lopen. Er is simpelweg meer aanbod dan vraag.

En deze parallel kun je ook trekken met de huidige ‘content-markt’ op Instagram; er is vele malen meer content (in de vorm van posts, stories, video’s e.d.) dan dat gebruikers (“klanten”), ooit kunnen lezen (“consumeren”).

Een systeem bepaalt daarom welk bericht wél en welk bericht niet vertoond gaat worden door de ontvangers. En dit systeem heet het algoritme, en is dus ook noodzakelijk. Het is technisch onmogelijk om alle content aan alle volgers te laten zien; het is te druk.

 

De foto van de dochter haar buurvrouw als jouw concurrent 

Nu we weten dat het algoritme dus voor ons bepaalt welke foto’s jouw volgers wel en welke ze niet te zien krijgen, gaan we een stap verder. Want hoe kan een systeem nu voor ons beslissen wat ze laten tonen in de ‘feed’ van onze fans en wat niet?

Het antwoord hierop is, wederom even op hoofdlijnen; (hieronder gaan we de diepte in) op basis van onder andere relevantie. Elk social media netwerk, dus ook Instagram, heeft als doel om waardevolle content aan te bieden aan volgers. Iets wat relevant is voor een volger of iets wat relevant kan zijn of worden, wordt vertoond. Daarbij geldt dat mensen kijken naar mensen en ook Instagram heeft aangegeven de persoonlijke relatie tussen meer waarde te geven dan de relatie tussen een persoonlijk iemand en een zakelijk account.

Met andere woorden; de foto van de dochter haar buurvrouw (het buurmeisje voor de oplettende lezer) heeft een hogere kans om vertoond te worden dan jouw zakelijke post. De social netwerken zoals Instagram hebben aangegeven dat ‘persoonlijke connecties’ de prioriteit zijn en hebben en dit vertaald zich dus, logischerwijs, door in de keuzes die het algoritme maakt.

 

Hoeveel algoritmes heeft Instagram? 

Instagram zegt zelf nu drie algoritmes te hebben, te weten;

  1. Feed & Story Algoritme 
  2. Explore Algoritme 
  3. Reels Algoritme 

Elk algoritme heeft andere criteria, elementen, die belangrijk zijn. (‘Het gewicht van elk element wordt meegenomen’). Als beheerder van een Instagram Business Account kan het slim zijn om deze kennis op te doen en dit voor je te gebruiken. Zo kun je bewuster én effectiever jouw content maken (en dus je tijd besteden).

Omdat op elke ‘subchannel’ van Instagram ander type content wordt gedeeld, er anders wordt gecommuniceerd en er andere type gebruikers zijn, heeft elk onderdeel van Instagram dus ook een eigen algoritme. En dat is het antwoord waarom Instagram, vooralsnog, nu drie algoritmes heeft en niet één.

 

1. Feed & Story Algoritme 

Wat is belangrijk voor als jij voornamelijk posts & stories deelt op Instagram? 

Deel jij voornamelijk ‘gewone’ posts die in de newsfeed van jouw volgers komen en stories? Dan is dit belangrijk om te weten dat de onderstaande vier elementen een rol spelen in de beïnvloeding van de ‘Feed & Story Algoritme’ op Instagram.

  • Informatie over de post; concreet gaat dit over de type content (video, foto), de locatie, de tijd van posten en hoeveel interactie er op de post is
  • Informatie over de content creator; dit gaat over degene die post, (het account) en hoe vaak de volger(s) met deze persoon, bedrijf hebben “engaged” via Instagram
  • Activiteit; welke berichten een Instagrammer voorgeschoteld krijgt, is mede afhankelijk van zijn/haar activiteiten op het netwerk, zoals welke posts ge-liked zijn
  • De interactie geschiedenis; hoevaak heb je interactie en met welke volgers; hoe vaak reageer je op welke posts van welke accounts; ook dat wordt meegenomen in de Feed & Story Algoritme.

Vanaf daar maakt het algoritme voorspellingen over andere posts en stories die een gebruiker, hoogstwaarschijnlijk, zullen interesseren.

Binnen de ‘Instagram Feed’ algoritme zijn er vijf elementen die mede bepalend zijn of een post doorgezet gaat worden naar andere gebruikers of niet. Instagram geeft aan te kijken naar de handelingen van de gebruiker in de eerste secondes. Met andere woorden, zodra een gebruiker een nieuwe post voorbij ziet komen in zijn/haar tijdslijn, en meteen interacteert, is de kans groot dat de post interessant is en wordt doorgezet. Instagram zegt er ook voor te waken dat er diversiteit is zodat niet alleen posts van dezelfde gebruikers aan bod komen.

 

De vijf elementen waar Instagram in de feed naar kijkt zijn;

  • Views; hoe vaak wordt de post (echt) bekeken
  • Comments; het geven van reacties
  • Likes; hoeveel likes heeft een post
  • Opslaan; hoe vaak wordt een post opgeslagen
  • Profiel foto; wordt de profiel foto bekeken

Sommige van deze elementen zijn dus meetbaar, anderen minder (zoals het aantal views van de profielfoto).

Instagram Algoritmes De 5 elementen die mee tellen in de 'feed algoritme' van instagram

2. Explore Algoritme 

Wil jij op de Explore tab komen? Focus dan op deze punten

De Explore tab is het onderdeel waarop de meest populaire posts komen die wellicht voor jou relevant kunnen zijn. De Explore tab is een beetje vergelijkbaar met het populairste café of jongetje/meisje uit jouw (vroegere) klas. Elke Instagram gebruiker heeft de Explore tab; hierop komen posts van accounts, mensen, die jij (nog) niet volgt maar die wellicht dus interessant voor jou kunnen zijn.

Op dit semi-aparte gedeelte in Instagram kun je inspiratie opdoen om deze, wellicht voor jou, nieuwe, accounts te volgen. Kom je op de Explore tab, heb je een grote kans dat je heel snel veel nieuwe volgers, welkom mag heten.

Welke elementen zijn belangrijk voor in het Instagram Explore Algoritme? 

  • Informatie over de post; hoe populair is een bepaalde post, hoeveel likes, comments heeft de post? Dit is een belangrijk element voor in het Explore Algoritme, en telt zwaarder mee dan in het algoritme van Feed & Stories
  • Informatie over de content creator; in de Explore tab is de kans groot dat je de creator, het account, van een betreffende post, nog niet volgt. Desondanks kijkt Instagram wel naar deze relatie (wellicht heb je wel eens gecomment op een betreffende post van iemand in de Explore tab in het verleden)
  • Activiteit; er wordt gekeken naar de activiteiten die een gebruiker heeft gedaan in-/op de Explore tab, in het verleden (welke posts heeft men bekeken, op gereageerd, geliked en-/of opgeslagen in de Explore tab)
  • De interactie geschiedenis; er wordt gekeken naar o.a. welke type content de gebruiker in het verleden interessant vond, om zo een breder aanbod content voor te stellen en de Explorte tab echt de gebruiker mee te laten ‘ontdekken’.

 

3. Reels Algoritme 

Meer zichtbaarheid krijgen door het delen van Reels 

Creators krijgen een steeds belangrijke rol en plaats op de social netwerken; zowel in TikTok, YouTube, Facebook als in het relatief nieuwe Clubhouse en Instagram worden ‘Creators’ beloond. Dit kan in pr, aandacht maar ook in geld. Een creator is niets anders dan iemand die veel (indrukwekkende) content maakt en dit deelt. Vaak gebeurt dit in video’s maar dat hoeft niet. (En als je deze definitie aanhoudt is dus iedereen die content maakt en deelt, een ‘Creator’ maar eigelijk doelen we op de ‘grote’ Creators die hun volgers echt kunnen entertainen, beïnvloeden met hun content).

Dat gezegd hebbende, zie je dat, de ‘generatie Creators’ erg waardevol zijn voor de Socials; zij stimuleren de volgers en dus ook indirect het business model.

Via Reels, vergelijkbaar met TikTok, kunnen Creators zich helemaal uiten; het zijn korte video’s die maximaal één minuut duren. (Al heeft Tiktok juist laten weten dat TikToks nu ook drie minuten mogen duren.) Reels is één van de nieuwere ‘sub content channels’ op Instagram en trekt ook een aparte doelgroep, met name de jongeren. Via Reels kan een account nu nog meer bereik en zichtbaarheid krijgen (denk aan de markt-verhoudingen). Wat is belangrijk bij Reels?

 

Welke elementen zijn belangrijk voor in het Instagram Reels Algoritme? 

Net als bij Instagram Explore Tab toont Instagram in de Reels feed ook (voornamelijk) content van nieuwe gebruikers. (Good to know!)

  • Activiteit; er wordt gekeken naar de activiteit van de Instagram gebruiker op Reels (comments, likes, e.d.)
  • Geschiedenis van interactie; dit is hetzelfde als bij Explore; er wordt voornamelijk content gedeeld van gebruikers die de betreffende gebruiker nog niet volgt (Instagram bekijkt de interactie geschiedenis)
  • Informatie over de Reel; er wordt gekeken naar hoe populair de Reel is maar ook naar de audio en de kwaliteit van de video
  • Informatie over de content creator; er wordt gekeken naar degene die de content heeft geplaatst en het doel is om voor elke content creator het passende publiek te vinden.

 

Wat is dé sleutel tot het verhogen van je zakelijke zichtbaarheid op Instagram? 

Naast het kennen van de elementen in de Instagram Algoritmes is het goed om te de volgende zaken ook te onderzoeken c.q. op te zetten;

  • de markt; in welke markt zit je en hoe populair is deze (op Instagram)?
  • content/marketing strategie; hoe ga je je doelen behalen? Welke content is daarvoor nodig?
  • profilering; hoe profileer je en ben je daarmee onderscheidend?
  • timing; wanneer ga je posten? Op welke dagen en tijdstippen?
  • frequentie; hoe vaak deel je content?
  • aanwezigheid van je volger(s); wanneer zijn zij aanwezig op Instagram? En wat vinden zij interessant?
  • interactielevel van je volgers; wat is hun patroon tot reageren, tot interacteren?
  • meten; op welke statistieken ga je sturen?

(Mocht je hier meer over willen weten, volg dan de gehele cursus Social Media Manager waarin je stap voor stap hier gericht op in gaat of neem contact op voor de mogelijkheden, we helpen je graag). 

 

So! Samenvattend. Wat moet je weten over Instagram Algoritmes? 

Samenvattend kunnen we zeggen dat het;

  • Belangrijk is om te weten wat de punten zijn van de Instagram Algoritmes (en dat je al weet dat er meer dan één algoritme is!)
  • We kunnen nooit 100% zeggen hoe een algoritme werkt simpelweg omdat enkel de makers dit écht weten (‘Black box’) maar wat we weten, kunnen we gebruiken in onze marketing & content strategie
  • Ga doelgericht te werk; het goed is om er op te focussen wat voor jou belangrijk is (stories, posts, reels en-/of om op de Explore Tab te komen)
  • Audience; voor elke organisatie, bedrijf, persoon is er een publiek. Ga op zoek naar jouw online publiek en deel jouw creativiteit!
  • je gewoon lekker altijd door moet blijven gaan met het delen van content op Instagram! 

Focus voor jezelf op de leuke, mooie, interessante punten van wat jij wilt laten zien en wilt delen. Doe dit gewoon. De volgers, de juiste klanten, medewerkers (of wie je wilt bereiken) komen dan vanzelf in aanraking met jouw account. Geef het dus soms ook wat tijd 😉 en blijf genieten van wat je doet!

 

Wil je nog meer weten…? 

Heb jij nog ruimte over om nieuwe dingen te leren of ben je enthousiast om (wellicht morgen) verder te gaan met jouw Instagram Marketing? Mocht je vragen hebben over Instagram Marketing, of wil je meteen starten met een toffe cursus kijk dan eens hier, wil je juist meer weten over digitale strategie of iets anders, neem gerust contact op! Kortom, we helpen je graag.

 

Protected by CleanTalk Anti-Spam